Ciljevi Udruženja žena Omoljčanke

www.omoljcanke.com

Cilj udruženja je da prenese vrednosti prošlih vremena na sadašnje i buduće generacije i ono, kao takvo, predstavlja čuvara nasleđa i izvor inspiracije i obnove.

Oslanjajući se na korene i bogatu kulturnu baštinu vojvođanskog kraja, Udruženje žena „Omoljčanke“ zalaže se za očuvanje starih zanata i tehnika izrade rukotvorina.

U srcu udruženja su žene čija strast prema tradicionalnim zanatima povezuje njihove ruke s dubokom pričom iz prošlosti. Svaka članica donosi sa sobom svoje jedinstvene veštine, znanja i iskustva koja se prepliću i obogaćuju tokom redovnih radionica, seminara i druženja. Od tkanja predivnih tkalačkih platna do ručnog izrađivanja ekoloških igračaka i ukrašavanja tradicionalne odeće, članice udruženja se posvećuju očuvanju autentičnih tehnika koje su kroz vekove oblikovale identitet vojvođanske zajednice.

Uz fokus na obnovu starih zanata, udruženje takođe prepoznaje važnost prilagođavanja tih veština modernim potrebama i trendovima. Kroz inovacije i kreativne pristupe, članice udruženja uspevaju da spoje tradicionalno i savremeno, stvarajući proizvode koji istovremeno odražavaju nasleđe i savremene tokove.

Udruženje žena „Omoljčanke“ ne samo da promoviše tehničku veštinu, već i jača osećaj zajedništva među ženama koje dele istu strast prema nasleđu i stvaralaštvu.

Jedna od ključnih aktivnosti udruženja je organizacija sajmova, izložbi i radionica otvorenih za širu zajednicu. Na tim događajima, članice predstavljaju svoje rukotvorine, dele svoje znanje s posetiocima i inspirišu nove generacije da se upuste u svet tradicionalnih zanata. Kroz ovakve inicijative, udruženje deluje kao most između prošlosti i budućnosti, omogućavajući da se znanje i veštine prenesu s ljubavlju i ponosom.