PROIZVODI - VEZENJE

Vez je tradicionalna tehnika ukrašavanja tkanina i drugih materijala šavovima, nitima, koncem ili užetom. Ova tehnika se koristi za stvaranje šara, uzoraka i dizajna na tkaninama kao što su odeća, jastučnice, stolnjaci, peškiri i drugi tekstilni predmeti. Vez je jedan od najstarijih i najraširenijih zanata koji ima bogatu istoriju širom sveta.

Postoji nekoliko različitih vrsta veza, a neki od najpoznatijih uključuju:

Pljosnati vez: Ovo je osnovna tehnika veza koja uključuje kreiranje uzoraka pomoću bodova na površini tkanine. Najčešći šavovi uključuju ravni bod, cik-cak bod, lančani bod, lepezasti bod i mnoge druge. Pljosnati vez se često koristi za ukrašavanje odeće i kućnih predmeta.

Reljefni vez: Ova tehnika uključuje stvaranje trodimenzionalnog efekta bodovima koji se podižu iznad tkanine. To se postiže kombinacijom različitih bodova i upotrebom dodatnih materijala poput pamuka, vune ili vate.

Hardanger vez: Ova tehnika potiče iz Norveške i karakteristična je po izrezanim i otvorenim oblastima tkanine unutar veza. Tradicionalno se koristi na belom platnu, a uzorci često uključuju geometrijske i cvetne motive.

Krezački vez: Ova tehnika se fokusira na vezivanje posebnih bodova kako bi se stvorili duboki uzorci i teksture. Upotrebljava se za stvaranje složenih i bogatih dizajna na tkanini.

Krstići: Vez u obliku malih krstića koji se formiraju kombinovanjem horizontalnih i vertikalnih šavova. Ova tehnika se često koristi za izradu slika i uzoraka na platnu.

Vez je više od običnog ukrašavanja tkanina; to je i izraz kreativnosti, tradicije i nasleđa. Mnoga udruženja žena i pojedinci širom sveta nastavljaju da neguju ovu veštinu i prenose je s generacije na generaciju, čime doprinose očuvanju kulturnog bogatstva i tradicije svojih zajednica.

1. Vezena haljina 2. Vezena košulja 3. Vezena košulja 4. Vezena košulja 5. Vezena košulja 6. Vezena košulja 7. Vezena košulja 8. Vezena košulja 9. Vezeni jastuk 10. Vezeni jastuk 11. Vez na platnu 12. Vez na platnu 13. Vez na stoljnjaku 13. Vez na stoljnjaku veznastoljnjaku3 veznastoljnjaku4 14. Vez na stoljnjaku 15. Vez na platnu