PROIZVODI - TKANJE

Tkanje je tehnika izrade tkanina pomoću dvaju prepletenih nizova, nazvanih osnova i potke. Ova tehnika omogućava stvaranje različitih vrsta tkanina, od tkanina za odeću do dekorativnih tkanina, tepiha i drugih predmeta. Tkanje je jedna od najstarijih tehnika obrade tekstila i ima bogatu istoriju širom sveta.

Osnovna struktura tkanja uključuje dva osnovna seta niti::

Osnova: To su niti koje se protežu uzduž tkanine, postavljene vertikalno. Osnova je pričvršćena na okvir, a njeni krajevi se fiksiraju i napinju kako bi se stvorila osnova za tkanje.

Potka: To su niti koje se protežu vodoravno, popreko preko osnove. Potka se provlači kroz osnovu koristeći različite tehnike, stvarajući uzorke i tkanje. Potka prolazi ispod i iznad osnove, kreirajući tkaninu koja je spoj oba seta niti.

Tkanje se obično izvodi na okviru za tkanje, koji drži osnovu napetom dok se provlače niti potke. Tehnika tkanja uključuje podizanje određenih niti osnove i provlačenje niti potke kroz njih, a zatim spuštanje tih niti osnove i ponavljanje postupka sa suprotnim nizom niti potke. Ovaj proces stvara različite uzorke i gustoće tkanja.

Tkanje omogućava stvaranje različitih vrsta tkanina, kao što su glatke tkanine, platno, čoje, saten, različiti dezeni i teksture. Ova tehnika se koristi kako za proizvodnju svakodnevnih odevnih predmeta, tako i za stvaranje umetničkih tkanina i posebnih tkanina za različite svrhe.

U mnogim kulturama, tkanje je igralo značajnu ulogu u razvoju društva i kulturnog identiteta. Danas, iako moderna industrija proizvodi veći deo tkanina, ručno tkanje ostaje važan umetnički izražaj i tehnička veština koja se neguje kako bi se očuvala tradicija i kreativnost.

1. Tkana torba 2. Tkana torba 3. Tkana torba 4. Tkana torba 5. Tkanica 6. Tkanica 7. Tkanice na standu 8. Tkani cilim